среда, 26 июня 2013 г.

"18+" від Крістофера Мура

"Если вы покупаете эту книгу в подарок бабушке или ребенку, следует понимать, что в ней содержатся неприличные слова, а также со вкусом изображаются людоедство и секс между теми, кому за сорок. Не вздумайте винить меня. Я вам говорил".

Велика доісторична ящірка, що тероризує маленькке курортне містечко, демони та вампіри-підлітки, звичайний хлопець, який працює помічником смерті, жінка, яка напередодні Різдва вбиває свого колишнього лопатою, а також місцеві п'янички, трансвестити, порнозірки, наркомани, - звичне коло персонажів творів відомого американського автора Крістфоера Мура. Не цурається він і нецензурної лексики та прямих розмов про особливості сексуального життя своїх героїв, за що його книги нерідко виходять з віковими обмеженнями "18+". В романі "Дурак" він зазіхнув на образ шекспірівського короля Ліра, а в «Агнец. Евангелие от Шмяка, друга детства Иисуса Христа» вустами свого персонажа Шмяка він розповідає нам своє бачення перших 33-х років життя Ісуса. Доволі провокативно, чи не правда?
Народився Крістофер Мур 1 жовтня 1957 року в Толедо, штат Огайо. Дитинство пройшло доволі традиційно та спокійно, якщо не брати до уваги, що батько Крістфоера служив у дорожній поліції і нерідко витягува із вогню жертв нещасних випадків, тому специфічне почуття гумору йому передалось у спадок.
Коли Крістоферу виповнилось 16, батько наполіг, щоб він знайшов роботу,  рухався далі. І він знайшов. Цілу купу різних робіт, починаючи від нічного клерка в магазині, закінчуючи диск-жокеєм; виготовляв на керамічній фабриці різдвяні іграшки (Кріс: "там я прославился как человек, сделавший младенца Иисуса с лицом негодяя"); закінчив велику кількість різноманітних курсів. Між пошуками роботи вивчав антропологію в одному із вузів Огайо. Коли йому виповнилось 30 років, вінвирішує змінити своє життя:
"Внезапно мне исполнилось тридцать (неужели я это уже говорил?). Я должен был быть знаменитостью к тридцати, не так ли? Что ж, я не был знаменитостью. Я был официантом в итальянском ресторане «Макаронная Фабрика» в Гармонии. (В Гармонии, что в Калифорнии, живёт 18 человек, если же вы приплюсуете всю округу Гармонии, тогда это будет 18 человек и 4 коровы). Таким образом, я понял, что я лучше напишу книгу. Я бросил пить и начал писать".
  Через рік він дебютує "Практическим демоноводством". Книга розійшлась по видавництвам в семи країнах, а її автор отримав непоганий гонорар від Діснея за авторські права на фільм. Читачі та видавці чекали наступних книг, тому Кріс повністю присвятив себе літературі і з того часу кожні 2-3 роки видає нові романи.
Наш читач зміг познайомитись із творчістю Крістофера Мура на початку 2000-х, коли були перекладені «Ящер страсти из бухты Грусти», "Практическое демоноводство». Загалом російською мовою  можна знайти "Агнец. Евангелие от Шмяка, друга детства Иисуса Христа", "Самый глупый ангел. Трогательная сказка о рождественском кошмаре", "Грязная работа", "Вампиры: A love Story ". В 2013 році друком виходять переклади "Изверги-кровососы ", "На подсосе. История любви ", "Выкуси. История любви ". Новим хітом стала книга "Дурак":
"Мур с наслаждением травестирует «Короля Лира», избрав отправной точкой взгляд персонажа второго плана, шута по прозвищу Карман, который, как выясняется, держит в своем маленьком кулачке множество нитей, ведущих к Корделии, Гонерилье, Регане, герцогу Олбани, Эдмунду и Эдгару Глостерским, да что там — к самому Лиру".
Прозу Мура люблять за її простоту, неймовірну дотепність, доречну гостроту та різкість; сюжет завжди динамічний, наповнений великою кількістю подій та персонажів. Можливо, все що відбувається в його художньому світі абсурдно, але при цьому неймовірно смішно. Не без того, щоб Муру діставалось за нібито підліткову тематику (вампіри, демони), місцями вульгарність, поверховість, але, як сказала одна із читачів:
"Давайте не будем углубляться в литературоведческий анализ и пытаться увидеть слона там,где его нет...По-моему,Мур писал просто хорошую историю,способную читателя развлечь,и это ему прекрасно удалось!".
В тому, що творчість Мура сприймають неоднозначно, можна переконатись почитавши відгуки читачів. Від категоричних "Скучно, противно, ниачом" та "чтиво для подростков или совсем молодых людей" до захоплених "Книга отличная, все в ней к месту - и ненормативная лексика, и абсурд, и та легкость, с которой автор говорит о серьезном. Жизнеутверждающий урок всем, кто сидит в депрессии и жалеет самого себя".Тому краще не покладатись на чужі смаки та особисто ознайомитись із книгами Крістфера Мура. 
 
За матеріалами:
1. Кристофер Мур. A very sick man;
2. Кристофер Мур (Christopher Moore);
3. Артем Липатов, "Кристофер Мур перевернул Шекспира c ног на голову";
4. Відгуки читачів.

 

 

 

 

Вампиры. A Love Story

 

 Придбати

 Выкуси. История любви

 Придбати

Изверги-кровососы

 Придбати

 Грязная работа

Придбати

Комментариев нет:

Отправить комментарий